Jegyvásárlás

Program


RICHARD BONA-MANDEKAN CUBANO

RICHARD BONA-MANDEKAN CUBANO

Rajongói „az afrikai Sting”-nek nevezik, kritikusai profiként emlegetik, de valójában egyedi és felvillanyozó stílusa, ahogy kapcsolatba lép közönségével az, ami meghatározza őt – Bona egy igazi zenész.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. július 12. szerda, 21:00

Richard Bona könnyed énekhangja, lehengerlő basszusgitározó tehetsége, egyedülálló dal- és zeneszerzői hozzáértése és az a képessége, hogy pusztán mások játékát nézve szinte bármilyen hangszeren képes megtanulni játszani, azon kevés afrikai művészek közé emelte őt, akik kulturális határokon átívelő nemzetközi hírnévre tettek szert.

Bona hű marad gyökereihez; kameruni származásából fakadóan mind a hét lemezén afrikai ritmusok köszönnek vissza, első három albumán pedig (“Scenes from My Life”, “Reverence” és “Munia”) megmutatkozik különleges közelítésmódja a dalok által történetmeséléshez. Származásából inspiráció után kutatva, Bona albumai nemzetközi témákat érintenek, melyek tükrözik azt a vágyát, hogy a zenét használva állást foglaljon az elnyomottakat érintő témákban. Tudatos művészként új zenei területek felé is nyitott, és a kongói Lokua Kanzával és az Antillákról származó énekes/zeneszerző Gerard Totoval közösen 2004-ben megalkották a „Toto, Bona, Lokua” című albumot, melyen Bona 4 dalt szerzett.

A trió ezután koncertezésbe kezdett Franciaországban, ugyanakkor Bono Mike Stern gitárossal Európában turnézott és sztárvendégként szerepelt Kazumi Watanabe japán gitáros Mo Bop 2. című albumán. Nem sokkal ezután a páros Japán turnéra indult, amely Bona számára lehetőséget teremtett, hogy egy új terület kultúráját és hangzásvilágát vegyíthesse saját munkájába. Mindezen túl Pat Methenyvel koncertezett, vendégművészként két Bobby McFerrin albumon is szerepelt és további számos, figyelemre méltó együttműködésben vett részt.

A Victoires du Jazz Awards-on 2004-ben neki ítélték a Legjobb Nemzetközi Művésznek járó díjat, ez a rangos elismerés is igazolja Bona képességét, hogy hallgatók sokaságát tudja megszólítani, legyen szó jazzről, popról, bossa nováról, hagyományos, afro-beat vagy funk zenéről. 2005-ben vendégszerepelt Mario Canonge „Rhyzome” című albumán és közreműködött Pascal Plisson filmje, a “Massai, les guerriers de la pluie” soundtrackjében. A Steps Ahead együttessel számos színpadon – köztük az Adelaide Nemzetközi Gitár Fesztiválon is – fellépett, és számos olyan nagysággal működött együtt, mint John Legend, akinek Tiki című albuma Grammy jelölést is kapott 2007-ben a „Legjobb Kortárs Világzene Album” kategóriában.

Amellett, hogy Bona a 2008 és 2009-es évet végigturnézta, megjelent “The Ten Shades of Blues” című albuma, amely jól illusztrálja az énekes tapasztalatait a blues különböző árnyalatairól, melyekkel turnéja során találkozott olyan helyszíneket érintve, mint a Száhel övezet, Brazília, India, az USA vagy Kamerun. Röviddel ezután a Montreali Nemzetközi Jazz Fesztiválon elnyerte az Antonio Carlos Jobim Díjat; a hét résztvevő egyikeként, mint világzenei művészt tűntették ki, akinek hatása a jazz fejlődésére széles körben elismert. A rangos SACEM Jazz Awardon (Grand Prix Jazz SACEM) 2012-ben elnyerte a Jazz Nagydíjat, 2013-ban pedig megjelent Bonafied című, aranylemezzé váló albuma, amelyben különböző kultúrákat vegyít.

Számos díjjal, előadással és sokéves szaktudással a háta mögött, ma Bona generációjának az egyik legkiválóbb és legkeresettebb zenésze. Hangzásvilágának újradefiniálását folytatva jelentette meg Afro-Kubai projetjének, a Mandekan Cubano-nak új albumát, a Heritage-t, 2016 júniusában. Bona visszatérő előadója a VeszprémFestnek: 2005-ben quintetjével, 2008 ban pedig a kongói Lokua Kanzával és a martinique-ról származó énekes, zeneszerző Gerard Totoval közösen léptek színpadra Veszprémben.

„Tekervényes futamok ragyogó előadásban….lenyűgöző.” – The AGE
„Richard Bona az egész világnak mosolyát, nyugalmát és zenei eleganciáját adja” – L’EXPRESS
„Képzeljenek el egy művészt, akiben megvan Jaco Pastorious virtuozitása, George Benson énekesi könnyedsége, Joao Gilberto dallam és harmóniák iránti érzéke, és mindez vegyítve az afrikai kultúrával. Hölgyeim és Uraim, íme Richard Bona!” – Los Angeles Times

Fellépők:

Richard Bona - basszusgitár, ének / Kamerun - USA
Ludwig Afonso - dob / Kuba - USA
Rey Alejandre - harsona / Mexikó
Dennis Hernandez - trombita / Spanyolország
Osmany Paredes - zongora / Kuba - USA
Luis Quintero – ütős hangszerek / Venezuela
Roberto Quintero – ütős hangszerek / Kuba – USA

Ajánlatunk


2016-ban pályafutása első magyarországi koncertjét Veszprémben adta, most pedig 8 év után ismét visszatér a királynők városába Gregory Porter amerikai jazz-soul énekes, aki az elmúlt évtized egyik legnagyobb jazz világsztárja. Porter globális jelenség, azon kevés előadók egyike, aki képes arra, hogy zenéjével tömegekhez juttassa el a kortárs jazzt.

Ajánló


akár -10%
TOTO Jegyvásárlás

3 Grammy-díj, 14 sorlemez, 8 koncertalbum, 3,4 millárd dalletöltés és tucatnyi világsláger – ez az 1977-ben alapított amerikai Toto rövid…

akár -10%
MILKY CHANCE Jegyvásárlás

A Milky Chance a folk, a rock, a reggae, a jazz és az elektronikai zene stílusjegyeiből merítve komponálja száz milliós…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Jegyek

Vegye meg jegyét online!

Váltsa meg jegyét online, bankkártyás fizetéssel!

A jegyvásárlási információkat itt találja.

Mobil app

VeszprémFest2024

Töltse le applikációnkat, hogy első kézből értesülhessen legfrissebb híreinkről, fellépőkről, eső esetén helyszínváltozásról.

Elérhető Android és IOS rendszerekre az ismert helyeken, vagy ide kattintva :

Android IOS
Kiemelt támogatók
Támogatók
Szakmai szervezetek

Büszkék vagyunk arra, hogy térségünk vállalatai elkötelezettek a helyi kultúra és közösség életének folyamatos fejlődésében, közös értékeink megőrzésében.

® VeszprémFest 2016 - Minden jog fenntartva.